08 aprill 2008

Ujumine on paljude inimeste lemmiktegevus. Tihti on seda vaja elus.Sportlik ujumine sai alguse Inglismaalt. Juba 1837. aastal toimus Londonis esimene ujujate demonstratsioonesinemine. 1869. aastal moodustati esimene ujujate organisatsioon London Swimming Association, mis korraldas 1877. aastal esimesed rahvuslikud meistrivõistlused.

Ujumise maailmameistrivõitluste ajalugu algas 1973. aastast, kui Belgradis toimusid esimesed võistlused maailmameistritiitli pärast. Võitjad selgitati ujumises, vettehüppetes, meeste veepallis ja uudsel alal kujundujumises.
Võitjate hulgas oli palju neid, kes aasta tagasi Müncheni olümpiavees kuulsust võitsid: Roland Matthes, John Henckens, Gunnar Larsson, Keena Rothammer, Ulrika Knape, Klaus Dibiasi ja teised (olümpiamängude kangelane Mark Spitz ei võistelnud)).

Ujumisstiile ei ole vähe .

Koeraujumine - kaapeliigutusega ujumine
Küliliujumine - kasutusel vetelpäästes
Krool
Liblikujumine e. "delfiin"
Rinnuliujumine e. "konn"
Seliliujumine

Ujumismeistrid on mitte väga palju. Maailma parim ning kiirem ujuja on 22-aastane austraallane Eamon Sullivan.

Jõudu on elus tihti vaja. Üks spordiala, kus on see kõige tähtsam on tõstmine.Huviala on väga tugevate meestele ja naistele . Tõstmine on spordiala, mis seisneb rauast kangi tõstmises põrandalt pea kohale. Tõstmine on võrdlemisi uus spordiala, mis on välja kasvanud raskuse tõstmisest ja atleetvõimlemise harjutustest.

1.Tõstjad võistlevad eri kaalukategooriates vastavalt kehakaalule.

2.Tõsteviise on kaks: rebimine ja tõukamine.


Silmapaistvaid tulemusi on saavutanud ka Karl Utsar (1971 Euroopa meistrivõistluste pronksmedal raskekaalus.


Jooksmine on võrreldes teiste spordialadest lihtsam. Jooksjad suitsetavad vähem, nende rasvaprotsent on madal, kõrget vererõhku esineb harvem –nii näitavad teadusuuringud. Kuid just ülekaal, suitsetamine ja kõrge vererõhk on eeldused veresoonte lubjastumisele ja südamehaiguste tekkeks.





  1. Kergejõustiku ringrada on 400meetrit pikk ning sellel on 8 rada.


  2. Kuni ühe ringi pikkuseid jookse joostakse algusest lõpuni.


  3. Üle 110meetri pikkused jooksud toimuvad vastupäeva.

    Allikas: Wikipedia

Kommentaare ei ole: