22 aprill 2008

Ohtlik sõit paadiga

Sünonüümid

vaene –varatu kerjuslik
roheline - mets
laps - kõurik
jooksma - lippamavudima
julge - kartmatu
õpilane - koolijüts; aabitsakütt nalj
sööma -lõunastama
ohtlik- riskantne
meeldima-meeltmööda
väljamõeldis - petujutt; luiskelugu; vassing

Antonüümid
sile – tasane
helde –kitsi
sitke – pehme
lähedane –kauge
värske –kahvatu
ärev –rahutu
virk – laisk
lõbus - kurb
kitsas – lai
hapu – magus
raske – kerge
tuhm - andekas
puhas - must




Elas kord laisk noormees. Temale ei meeldinud õppida ning lugeda raamatuid. Heameelega koolijüts sõi maasikaid. Need punased marjad olid magusad, värsked ning tavaliselt puhtad.
Poiss sõbrustas lõbusa ja virga Kallega. Ühel päeval nad otsustasid ületada paadiga ühelt jõekaldalt teisele. Jõgi oli väga rahutu . Laisk koolijüts taipas, et see võib olla väga riskantne tegu. Kalle ütles julgelt:“See on kitsas jõgi ja meiega ei juhtu midagi!“ Kõige lähedasemast paadilaenutusest nad võtsid kummipaadi. Selline veesõiduk kaalus vähe. Kui poisid sõudsid jõel, hakkas puhuma tugev tuul. Kerge paat kukkus ümber ning õpilased olid vees. Poisid sattusid ohtlikku olukorda.
Jõekaldal jooksis sileda karvaga suur koer. Ta kuulis laste appihüüdeid ja kohe hüppas jõkke. Andekas peni võttis Kalle kraest kinni ning tõmbas ta veest välja. Pärast julge koer päästis teise koolijütsi. Poisid olid väga ehmatunud.
Sügisel õpilased tulid kooli. Kaks sõpra rääkisid uhkelt selle seikluse kohta. Klassikaaslased arvasid, et see oli lihtsalt petujutt.

Kommentaare ei ole: